Meni


Komsat d.o.o., Vanganel 29, 6000 Koper, tel.: 040 258 026
Domov Pogosta vprašanja
Pogosta vprašanja

Kaj je satelitska televizija?
Satelitska televizija je tista televizija, ki doseže uporabnike s pomočjo radijskih signalov, ki jih oddajajo oddajniki, ki se nahajajo na komunikacijskih satelitih.  V Evropi lahko t.i. DBS (Direct broadcast satelite) servise najdemo predvsem na satelitih Astra in Hotbird, ki jih upravlja Eutelsat.
Običajno oskrbuje satelitska televizija posamezne kontinente, kar omogoča sprejem tujih televizij.
Za sprejem satelitskih programov potrebuje uporabnik posebno anteno (krožnik).

Kaj je kabelska televizija?
Pri kabelski televiziji se programi dobavljajo s pomočjo radio frekvenčnih signalov, ki potujejo preko optičnih vlaken ali koaksialnih kablov.

Kaj je pomembno pri načrtovanju računalniškega mrežja?
Računalniška omrežja, pa naj bodo to lokalna ali globalna, žična ali brezžična, domača ali poslovna, morajo biti v prvi vrsti kvalitetna in hkrati varna pred vsiljivci. Kvalitetno omrežje mora zadostiti potrebam stranke glede na število zaposlenih, delovnih postaj, strežnikov, tiskalnikov, telefonov... pri čemer hitrost delovanja ne sme biti edino vodilo načrtovanja omrežja. Poleg hitrosti je potrebno upoštevati tudi zanesljivost in varnost delovanja (zaščita pred vdori in zlorabami, izdelovanje varnostnih kopij podatkov...).

Kaj je zemeljska DTV?
Zemeljska digitalna TV je po zanesljivosti in kakovosti podobna satelitski TV. Ta tehnologija je uporabnikom lažje dostopna kot satelitska, saj ne zahteva montaže parabolične antene ampak uporablja obstoječe sprejemne antene. V tem primeru si mora uporabnik nabaviti le ustrezni digitalni sprejemnik STB (Set Top Box). Ni potrebno posegati v obstoječi antenski sistem.
Prehodno obdobje (v Sloveniji)
V prehodnem obdobju se lahko v večini držav sprejemata obe vrsti signala, analogni in digitalni.
V Sloveniji poskusni DVB prenos teče že od leta 2001. Po vsej Sloveniji se mora simulcast (hkratno analogno in digitalno oddajanje) pričeti najkasneje 1. junija 2009. Analogno oddajanje se bo prenehalo 18 mesecev po pričetku digitalnega oddajanja v določenem območju pokrivanja. Predviden izklop vsega analognega oddajanja je predviden za januar 2011.